Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oljeutsläppet driver mot kuststräckan vid Pukaviksbukten och har redan nått land. Foto: Kustbevakningen

Fartyget gick på grund två gånger – läckte olja flera sjömil

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarfartyget Marco Polo gick på grund inte bara en, utan två gånger under söndagsförmiddagen. Oljeutsläppet ska enligt Kustbevakningens flygbilder ha läckt under flera sjömil längs kusten.

Marco Polo, med 71 personer ombord, gick på grund i Hanöbukten under söndagen. Ganska snart stod det klart att fartyget läckte olja.

Nu framkommer att fartyget gick på grund två gånger, och läckte olja under en lång väg.

– Det har visat sig att färjan gjorde en grundstötning redan tidigare på morgonen och har läckt olja under flera sjömil innan den körde upp på grunden där den står fast, säger Jonatan Örn, Kustbevakningens förundersökningsledare.

Var båda grundstötningarna olyckor?

– Det är vår bild efter vår inledande tekniska utredning och efter att ha hållit förhör med besättningen att ingen av grundstötningarna var avsiktlig. Den första skedde i en trång passage, sen åkte den vidare i ungefär tre sjömil innan den gick på grund igen och fastnade.

Olja har nått land

En förundersökning om brott mot sjölagen och brott mot föroreningar från fartyg har inletts, och leds av Kustbevakningen.

– Vi har inga misstankar om sjöfylleri.

Oljan efter utsläppet från passagerarfärjan Marco Polo har nått land. Foto: Jerker Hagman/SVT

Utsläppet driver mot kuststräckan vid Pukaviksbukten och har redan nått land. Kustbevakningen har förstärkt med personal från hela Sydsverige för att bekämpa utsläppet, tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Sjöräddningssällskapet och lokal räddningstjänst.

Under måndagen höll Kustbevakningen en presskonferens med den senaste lägesbilden. Se hela presskonferensen i SVT:s sändning här nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.