Jessica Åstrand fick inte sin lön för de sista två månaderna hon jobbade på Blekinge Exotiska Värld. Foto: SVT/Henrik Friberg

Blekinge Exotiska Värld i flera pågående lönebråk

Publicerad

Blekinge Exotiska Värld har inte bara slarvat med djurhantering, som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja i går.
Här finns även en härva av uteblivna löner och obetalda skulder.

31 augusti var sista dagen som tropikariet på Strömmavägen höll öppet. Ägarens kompanjon och make, Kristofer Karlsson, meddelade i samband med stängningen att det sista hoppet för en fortsättning var ute. Publiktillströmningen under sommaren blev inte den räddningsplanka man hoppats på och verksamheten stängdes på grund av ekonomiska problem.

Men att ekonomin knakat i bolaget är ingen ny företeelse. SVT Nyheter Blekinge kan i dag avslöja att det slarvats med löner till anställda i omgångar.

Drömjobbet blev en mardröm

I mitten av februari förra året började Jessica Åstrand jobba som djurskötare på tropikariet.

– Allt var så bra. Jag fick jobba med djuren och ta egna initiativ. Det var ett paradis. Men efter ett par månader blev det till en mardröm, säger hon.

Enligt henne var redan första lönen försenad och därefter fortsatte problemen. Vissa månader var lönen några dagar sen, andra några veckor sen – och ibland kom den inte alls.

– Det var ursäkter på ursäkter. Det var strul med banken, strul med fakturor, tekniskt fel och till slut insåg man att ursäkterna bara var lögner.

Väntat på lönen i ett år

Efter en tid beslutade hon att säga upp sig och i mitten av november i fjol slutade hon på tropikariet. Hennes båda sista löner uteblev och har nu hamnat hos Kronofogden. Blekinge Exotiska Världs skuld till henne är i dag drygt 40 000 kronor.

– Det känns fruktansvärt. Jag har kämpat i ett år med detta och försökt få rättvisa men så lägger de bara ner och går ifrån och det känns surt, säger hon.

”Kommit med ursäkter”

Två andra drabbade är Jamie Ymer och Thim Jonasson som arbetade på tropikariet som sommarvikarier i fjol. De väntar fortfarande på ungefär 15 000 kronor vardera.

– Jag har tjatat en massa och frågat när pengarna kommer. De har kommit med ursäkter och sagt att det varit problem med banken eller något annat, säger Jamie Ymer.

Medger ekonomiska problem

När SVT Nyheter Blekinge konfronterar de ansvariga för Blekinge Exotiska Värld medger de båda svårigheter att betala löner i tid eftersom ekonomin i den ekonomiska föreningen varit ansträngd. Men Kristofer Karlsson anser att de tre anställdas skulder hos Kronofogden är för stora och säger att det egentligen handlar om mindre summor än vad de anställda hävdar.

Han säger också att Blekinge Exotiska Värld är överens med Jamie Ymer och Thim Jonasson om att skulden hos Kronofogden ska dras tillbaka.

Thim Jonasson väntar fortfarande på löneutbetalningar.

– Nej det stämmer inte. Jag har väntat på mina pengar sedan augusti 2018. Jag har fått 11 000 kronor men jag har jobbat så sjukt mycket övertid så att få 11 000 är skamligt för mitt arbete, säger Thim Jonasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet