En klisterfälla tagen hemma hos en av dem som slagit larm visar den enorma mängden flugor. Foto: Miljöförbundet Blekinge Väst/TT

Fluginvasion på Listerlandet: ”Extrema mängder”

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende på Listerlandet i Sölvesborg har slagit larm om en fluginvasion. Vissa har upplevt det som så påträngande att de inte kunnat sitta utomhus.

– På sina håll har det varit extrema mängder, säger Per-Ola Persson, miljöinspektör.

Den senaste tiden har Miljöförbundet Blekinge Väst mottagit flera anmälningar om påträngande flugor på Listerlandet, något Sydöstran var först med att berätta.

– De boende har upplevt det som väldigt jobbigt, de har haft extremt mycket flugor. De har inte kunnat sitta ute och fika, för då är det direkt 10 flugor i glaset, säger Per-Ola Persson, miljöinspektör på Miljöförbundet Blekinge Väst.

Vad fluginvasionen beror på är oklart, men Per-Ola Persson misstänker att det har kopplingar till de närliggande minkfarmerna. Därför vidtar de nu åtgärder mot farmerna.

– Vi kör inspektioner på de flesta minkfarmer som ligger i närheten. Är det brister så kräver vi att de åtgärdar det omgående.

Finns det något de drabbade kan göra för att bli av med flugorna?

– Egentligen finns det inget sätt att bli av med dem, annat än att sätta upp klisterfällor för att fånga dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.