Varför man inte får cykla till självtestningen i Blekinge, berättar regionens e-hälsostrateg i klippet. Foto: SVT

Förbjudet att cykla eller gå till självtestningen

Uppdaterad
Publicerad

Hur man får ta sig till coronasjälvtestningen skiljer sig i landet. I en del regioner får man både cykla och gå till testningen. Men i Blekinge är det bara bil som gäller.

Varje region får själv bestämma hur man vill att självtestningen ska fungera. I Blekinge har man valt att bara de med bil får besöka coronatestningen.

– Det är ett beslut vi har tagit ihop med de som jobbar på självtestningsstationerna, berättar Åsa Gyberg Karlsson, e-hälsostrateg i Region Blekinge, och fortsätter:

– Istället erbjuder vi hemleverans av coronatester för den som inte har någon bil. Vi erbjuder även möjligheten att skicka ett friskt ombud för att hämta coronatestet.

Ser olika ut i olika regioner

Anledningen till att man inte får cykla eller gå till teststationerna beror dels på smittorisken men också på trafiksäkerhet. Varför det ser olika ut i de olika regionerna beror på att varje region har självbestämmande.

– Eftersom vi kan erbjuda hemleverans och möjligheten att använda ombud så ser vi inte behovet av att erbjuda möjlighet att cykla eller gå till teststationen. De som erbjuder den typen av lösning kanske gör det för att man inte kan erbjuda de alternativ som vi kan, säger Åsa Gyberg Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.