Torsdagens besked innebär att det är fritt fram för långväga besökare att resa till Blekinge i sommar. Foto: SVT

Glädje hos Blekinges turismföretag – fritt fram för semesterfirare

Publicerad

Reserestriktionerna inom Sverige hävs från nästa helg. Det betyder att det då är fritt fram för turister att semestra i Blekinge i sommar. Ett besked som välkomnas av länets pressade turismbransch.

Under en pressträff i Stockholm på torsdagen berättade statsminister Stefan Löfven (S) att reserestriktionerna inom Sverige kommer att slopas från och med den 13 juni, under förutsättning att man är symptomfri.

Beskedet är glädjande för besöksnäringen i Blekinge, enligt Håkan Andersson, vd på Visit Blekinge.

Corona i Blekinge

– Vi har väntat på besked och det här är positivt. Nu får fler möjlighet att besöka oss, säger Håkan Andersson, som samtidigt poängterar att det är viktigt att människor fortsätter att följa de regler och restriktioner som finns i samband med coronapandemin.

Hoppas kunna undvika smittspridning

– Jag hoppas att vi klarar av att hantera den här friheten på ett så bra sätt som möjligt, både som individer och verksamheter så att vi inte får ytterligare spridning.

Hur mår besöksnäringen i Blekinge idag?

– Det är mycket oro. Vi kommer att se ett ordentligt hack i kurvan vad gäller besöksnäringens utveckling, men vi får hoppas att vi kan studsa tillbaka hyfsat snabbt, säger Håkan Andersson.

Det var i mars som Folkhälsomyndigheten avrådde från icke nödvändiga resor inom Sverige, på grund av coronapandemin. En månad senare kom nästa besked från statsministern: enbart bilresor på max två timmar från bostaden var tillåtet. Men från den 13 juni hävs alltså reserestriktionerna helt, för den som är symptomfri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet