Regionchefen anställde Göteborgsforskare – var själv både chef och handledare

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har doktoranden studerat på 50 procent via Göteborgs universitet – men ändå fått en heltidslön från Region Blekinge.

Det helt unika avtalet möjliggjordes av den tidigare chefen Danilo Garcia.

Både som regionchef och doktorandes handledare.

Under Danilo Garcias år som avdelnings- och forskningschef vid Blekinge Kompetenscentrum ökade personalstyrkan och flera tillfälliga anställningar gjordes om till fasta.

En rekrytering som sticker ut är den av en doktorand vid Göteborgs universitet.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Doktoranden fick en heltidsanställning vid Kompetenscentrum samtidigt som han studerade på halvtid – ett erbjudande ingen annan anställd i Region Blekinge fått.

Mest anmärkningsvärt var att Garcia skrev på det åttaåriga avtalet två gånger och i olika roller: dels som regionchef i Blekinge, dels som handledare för doktoranden vid Göteborgs universitet.

Kunde förväxlas med privat forskning

Den externa utredning som gjorts ifrågasätter nödvändigheten i ett antal rekryteringar som gjordes av den tidigare chefen.

Särskilt märkligt beskrivs avtalet med doktoranden, där de av regionen anlitade utredarna bland annat slår fast att doktoranden dessutom bedrev forskning som kunde förväxlas med Garcias privata forskning.

SVT har varit i kontakt med den tidigare chefen, som inte vill ställa upp på en tv-intervju, utan hänvisar till de uppgifter som finns i den externa utredning som gjorts.

Hör regionledningens reaktioner på det unika avtalet i klippet ovan.

Ta del av hela SVT:s granskning av Blekinge kompetenscentrum här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Mer i ämnet