Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna var inte lika imponerade över de förslag till åtgärder som presenterades – hör deras reaktioner i klippet ovan. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Regionen föreslår flera åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s avslöjande om turerna på Blekinge Kompetenscentrum, BKC, gällande miljonaffärer utan upphandling och en granskningsrapport som undanhållits, har väckt starka reaktioner – inte minst från politiskt håll.

I dag presenterade regiondirektören en rad åtgärder kopplade till händelserna, för att förbättra verksamheten.

Det var i slutet av april som SVT kunde avslöja flera oegentligheter kopplade till BKC och den tidigare chefen Danilo Garcia.

Regionchefen hade bland annat köpt in utbildningar för sex miljoner kronor utan upphandling, samt varit med vid rekryteringen av en nära anhörig.

Undanhölls från politikerna

I samband med avslöjandet fick regiondirektör Peter Lilja skarp kritik från flera politiker gällande hanteringen av en extern granskningsrapport – som visade på allvarliga brister kopplade till BKC. Bristerna ansågs vara så allvarliga att Garcia först stängdes av och sedan köptes ut av regionen till en kostnad på drygt 700 000 kronor.

Men den omfattande rapporten presenterades aldrig för politiken och diariefördes först efter att SVT begärt ut den – nästan ett helt år efter att den lämnats över från de externa utredarna till regionen.

Obligatorisk utbildning

Med anledning av turerna kring BKC har regiondirektören nu tagit fram förslag på en rad åtgärder, som presenterades under onsdagens sammanträde i regionstyrelsen.

En av åtgärderna är att ta fram en webbutbildning för certifierade inköpare, som ska vara obligatorisk för chefer och för annan personal som arbetar med inköp i Region Blekinge.

– Det handlar om att förbättra chefsintroduktionen och ge stöd till chefer i deras vardag. Det är viktigt att de har stöd hos HR och i andra kompetenser, säger regiondirektören Peter Lilja.

I övrigt ska förbättringsarbetet innebära att tydliggöra roller och ansvar samt att förbättra uppföljningar och den interna kontrollen. Mer konkreta åtgärder kommer presenteras på kommande regionstyrelsemöte.

Men politikerna var inte lika imponerade över de förslag till åtgärder som presenterades – hör deras reaktioner i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Mer i ämnet