Utköpte chefen: ”Blir fel oavsett vad jag säger”

Uppdaterad
Publicerad

Till slut fick Region Blekinge nog av den tidigare avdelnings- och forskningschefen Danilo Garcia – och köpte ut honom för drygt 700 000 kronor.

Själv vill Garcia inte ge någon intervju om turerna på Blekinge Kompetenscentrum.

Fram till den siste februari i år betalade Region Blekinge lön till den tidigare chefen Danilo Garcia vid Blekinge Kompetenscentrum, BKC. Garcia hade då varit avstängd från november 2020 och uppsagd med lön från maj månad 2021.

Av förhandlingsprotokoll framgår att Garcia fick lämna regionen av ”personliga skäl”, men det framgår också att den bakomliggande orsaken var affärsuppgörelsen med Antrophedia Foundation – som gjordes upp utan upphandling eller avtal.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Totalt kostade den uppgörelsen skattebetalarna 5,8 miljoner kronor.

Vill inte ge någon intervju

När SVT Nyheter Blekinge kontaktar Danilo Garcia för att bland annat få svar på varför utbildningstjänsterna aldrig upphandlades hänvisar han till den externa granskningsrapport som gjorts av Garcias chefskap under åren på BKC.

– Rapporten borde ge svar på vad som hänt och inte hänt, säger han och avböjer en tv-intervju.

Motvilligt svarar Danilo Garcia sedan ändå på några av SVT:s frågor. Han menar att de projekt som bedrevs utifrån de icke upphandlade utbildningssatsningarna hjälpt flera individer som kommit i kontakt med dem – men kan inte redogöra för hur någon av satsningarna eller metoden används i verksamheten i dag.

Hör samtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Mer i ämnet