Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var först efter att SVT efterfrågade den omfattande rapporten som den diariefördes – ett år efter att den färdigställts. Foto: SVT

Rapporten visade allt – men hemlighölls för personal och politiker

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsrapporten kring den tidigare chefen låg kvar hos regiondirektör Peter Lilja i ett år.

Den diariefördes aldrig, den undanhölls för regionpolitikerna – och när berörd personal bad om den var svaret att den var ”sekretessbelagd”. 

Först när SVT efterlyste materialet blev det offentligt.

Efter flera larm om arbetsmiljöproblem och misstänkta oegentligheter beslutade Region Blekinge hösten 2020 att genomföra en granskning av verksamheten vid Blekinge kompetenscentrum, BKC. 

Framför allt ifrågasattes den dåvarande chefen Danilo Garcias affärsuppgörelse med Anthropedia Foundation, en amerikansk utbildningsorganisation som – enligt den egna hemsidan – ”lär ut sätt att stärka mental hälsa och välbefinnande för att minska livsstils- och stressrelaterade sjukdomar”.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Kritiserade chefen köptes ut

Resultatet av den omfattande och detaljerade granskningen lämnades i april 2021 in till regiondirektör Peter Lilja. Rapporten visade på så allvarliga brister att Garcia först stängdes av och sedan köptes ut av regionen till en kostnad på drygt 700 000 kronor.

Garcia hade under hela utredningsperioden dessutom varit avstängd med lön på totalt drygt 500 000 kronor.

Men trots det besvärande innehållet i rapporten blev den kvar på regiondirektörens kontor – fram till att SVT nyligen bad att få ta del av den.

– Vi har frågat efter den, men då fått besked om att den var sekretessbelagd, säger Inger Jönsson, medicinsk bibliotekarie på BKC

Hölls hemlig i ett år

Granskningen diariefördes hos Region Blekinge den 13 april 2022 – nästan på dagen ett år efter att den lämnats över från de externa utredarna, och nio dagar efter att SVT Nyheter Blekinge först begärt ut den.

– Det är helt enkelt en miss. Den borde ha varit diarieförd. Jag vill dock understryka att den aldrig har varit sekretessbelagd, säger regiondirektör Peter Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Mer i ämnet