Per Gjörloff, chef på kultur- och fritidsförvaltningen, har öppnat ett personalärende gällande kultur- och upplevelsechefen Max Dagers framtid i kommunen. Foto: SVT

Granskad kulturchef utreds internt: ”Hanteras skyndsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturchefen Max Dager fick redan 2019 en skriftlig varning för slarv med skattepengar.

Efter SVT:s granskande reportage utreds han på nytt.

Och den här gången riskerar han att få lämna kommunen.

Det är förvaltningschefen Per Gjörloff som nu initierat ett personalärende för att avgöra Max Dagers framtid som chef i Karlskrona kommun.

– Jag tittar just nu på den varning han har sedan tidigare för att se vad den grundade sig på. Jag vill veta om det begåtts ytterligare felaktigheter efter den, för vi kan inte ägna oss åt dubbelbestraffning. Men utifrån det som framkommit i SVT:s reportage känner jag att vi behöver ta frågan vidare. Någon typ av åtgärd kommer det att bli, säger Per Gjörloff.

När tar du ett beslut i frågan?

– Den här typen av ärenden vinner sällan på att det drar ut på tiden. Så jag hanterar det skyndsamt.

Enligt vad SVT erfar är kommunens huvudalternativ att få den 65-årige kulturchefen att gå i pension.

Dovstad: ”Har fullt förtroende”

Kulturpolitikern Sophia Ahlin, som också sitter i kommunens personaldelegation, menar att det som framkommit orsakat en djup förtroendekris inom förvaltningen – en kris som snabbt måste lösas.

– Jag har fullt förtroende för att vår förvaltningschef agerar enligt de rutiner som finns inom Karlskrona kommun när det gäller personalärenden, säger hon.

Kommunalrådet Börje Dovstad (L) – som har ett särskilt ansvar för kultur- och fritidsfrågor – uttrycker fortsatt stöd för Max Dager och säger att han inte tagit del av uppgifterna i SVT:s granskning.

– Jag har fullt förtroende för honom och tänker inte peka ut enskilda tjänstemän.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt Max Dager för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet