Aksel Hansen stoppade den misstänkte knivmannen inne på Ica. Foto: Polisen/SVT

Här stoppar Aksel, 71, knivmannen på Ica

Uppdaterad
Publicerad

Aksel Hansen trodde att den 14 mars skulle bli en helt vanlig dag. Men shoppingrundan blev blodig, och Aksel fick ingripa mot en man med kniv inne i mataffären i Olofström.

– Jag agerade innan jag hann tänka, säger han.

Den 14 mars vid lunchtid gick en 55-åring plötsligt till angrepp mot kunder inne på Ica Maxi i Olofström, beväpnad med en av butikens egna knivar. En man höggs i ryggen, men räddades av sin ryggsäck. Därefter höggs en kvinna i magen, och ådrog sig livshotande skador.

Nu står 55-åringen åtalad för två fall av mordförsök och i polisens förundersökning ingår bilder från butikens övervakningskameror som visar när Aksel Hansen stoppar knivmannen.

Knivattacken i Olofström

Tvekade aldrig

Aksel Hansen har i tolv års tid arbetat som ambulansförare i Köpenhamn, det har format honom till en orädd och handlingskraftig medborgare som inte tvekar på att hjälpa till.

När han stod och tittade på böcker som var på rea inne på Ica Maxi i Olofström, hörde han plötsligt en kvinna skrika att hon blivit knivhuggen av en man. Aksel såg hennes blod på golvet, och så fort han såg att kvinnan omhändertogs av butikspersonal, sprang han efter den knivbeväpnade mannen.

– Jag tänkte stoppa honom så att han inte attackerade flera.

Se Aksel visa hur han stoppade knivmannen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken i Olofström

Mer i ämnet