Annicka Engblom (M) och Olle Hillborn (MP) är två politiker från Blekinge som kandiderar till EU-parlamentet. Foto: SVT/TT

Här är Blekinges kandidater till EU-valet

Publicerad

På söndag är det EU-val och i Blekinge är det sex kandidater som vill ta plats i parlamentet i Bryssel. En av dem är Annicka Engblom (M).

– Blekinge berörs av EU varje dag. Vi är porten rakt ner till östra Europa, säger hon.

Om moderaten Annicka Engblom får en plats i EU-parlamentet vill hon särskilt driva frågor som rör försvaret och infrastrukturen.

– Dels behöver vi utveckla våra handelsförbindelser och transporter. Sen har jag i princip jobbat hela mitt liv med krisberedskap och säkerhets- och försvarsfrågor. Jag vill medverka i arbetet med till exempel hur vi kan bistå varandra vid stora bränder, säger Annicka Engblom.

Även Olle Hillborn från Miljöpartiet ställer upp i EU-valet i år.

– Jag tycker att klimat- och miljöfrågorna är så pass viktiga att jag vill vara med att förändra där och jag är också engagerat när det gäller ett fritt och öppet internet, Olle Hillborn.

Ont om platser

Det ska dock mycket till för att någon av EU-kandidaterna från Blekinge ska få någon plats i årets val. I förra EU-valet fick Vänsterpartiet och Centerpartiet bara en plats var, Moderaterna och Miljöpartiet tre platser, Liberalerna två platser och Socialdemokraterna fem platser.

En möjlighet är att tillräckligt många kryssar in dem. Men det tror Olle Hillborn inte är särskilt troligt.

– Jag har inte extremt stora chanser men jag är ändå med och diskuterar inom Miljöpartiet för att påverka, säger

Här är Blekinges EU-kandidater

Peter Jeppsson (S), Sölvesborg, Plats 20 av 37      

Tim Svanberg (C), Ronneby Plats 20 av 57

Inga-Lena Fischer (L), Karlskrona Plats 33 av 50      

Olle Hillborn (MP), Karlskrona Plats 26 av 40      

Annicka Engblom (M), Karlskrona Plats 16 av 32      

Sara Högelius (V), Karlskrona Plats 9 av 38

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.