Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morgan Bengtsson (S) och Rolf Jönsson (C) skålar efter att ha presenterat Olofströms nya kommunstyre. Foto: SVT/Erik Lundmark

Här är Olofströms nya politiska styre: ”Friktionsfritt blir det inte”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen presenterades Olofströms nya politiska majoritetsstyre formellt. Centerpartiet valde att samarbeta med Socialdemokraterna, som därmed får behålla makten ytterligare en mandatperiod. Men det blev inte gratis.

Redan under valnatten togs den första kontakten mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, efter att det stått klart att båda partierna tappat mandat och att S tillsammans med KD och V inte längre nådde en majoritet i fullmäktige.

Men det var först under fredagkvällen som Centerpartiet bestämde sig.

– Vi hade tittat på flera olika alternativ och har samtalat med alla partier. M, SD och C var tänkbart, men medlemmarna landade till slut i den här lösningen, säger Rolf Jönsson (C).

Får flera presidieposter

Centerpartiet kommer nu få kraftigt ökat inflytande i kommunen – de får fem vice ordförande-poster – men ville egentligen ha mer.

– Vi ville ha någon ordförandepost i någon nämnd också, men fick backa. Å andra sidan fick Socialdemokraterna också backa och släppa de här fem posterna, så vi är nöjda, säger Rolf Jönsson.

Ger stabilitet

Morgan Bengtsson menar att det här styret kommer innebära en bättre stabilitet för kommunen.

– Vi har tittat på hur det skulle se ut att fortsätta styra med V och KD i minoritet, men det hade inte blivit samma stabilitet. Det här styret innebär att vi visar kommuninvånarna att vi fortfarande för fram många av våra hjärtefrågor, säger Morgan Bengtsson (S), kommunalråd.

De två partierna fick tillsammans 25 av 49 mandat i kommunen.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet