Mindre pengar har gått åt till snöröjning och halkbekämpning än vad Blekinges kommuner satt av i sina budgetar. Foto: TT

Här är sparnotan för utebliven snöröjning

Publicerad

I Sölvesborg kostar varje snöfall 80 000 kronor att ploga bort och i Karlskrona 375 000 kronor. De kostnaderna har kommunerna sluppit under årets milda vinter.

Efter årets varma vinter har Blekinges kommuner tillsammans sparat belopp i miljonklassen när de sluppit snöröjning. Däremot har de fått andra problem när vädret varit milt. Så här säger kommunerna om läget:

Sölvesborg: ”Väldigt liten kostnad”

Sölvesborg räknar med att ett rejält snöfall kostar kommunen cirka 80 000 kronor att ploga bort. Det är en kostnad som kommunen sluppit att lägga ut under den gångna vintern. 

– Vi har sandat och saltat lite, men väldigt sparsamt. Det är en väldigt liten kostnad jämfört med vad det brukar vara. Men grusvägarna har tagit mycket stryk i vinter av regnandet i stället. Det har däremot lite högre kostnader i år, säger Magnus Runesson, som är teknisk chef på Sölvesborgs kommun.

Karlskrona: ”Ligger på plus”

Karlskrona räknar med att plogningen efter ett snöfall kostar kommunen 375 000 kronor. Men att ploga har kommunen inte behövt göra i år.

– Grusat har vi inte heller gjort. Saltat har vi däremot gjort. Så hittills i år ligger vi på plus. Men om det börjar snöa i november och december igen så försvinner pengarna snabbt, säger Mikael Olausson, arbetsledare på Karlskrona kommuns gata/parkavdelning.

Olofström: ”Mer hål i vägarna”

Precis som i Karlshamn och Sölvesborg har besparingarna från mindre snöröjning delvis ätits upp av högre kostnader för vägreparationer i Olofström.

– Det har inte kostat lika mycket som det brukar göra. Men det har varit andra väderförhållanden som påverkat. På grund av regnet har vi fått betydligt mer pott- och slaghål i vägarna än vi brukar ha, säger Roger Jönsson, som är teknisk samordnare för infrastruktur.

Var stoppar ni pengarna som blir över från snöröjningen?

– De går tillbaka in i vårt vägunderhåll, säger han.

Ronneby: ”Ligger bra till”

I Ronneby har det gått åt en miljon kronor mindre än vad kommunen satt av för snöröjning och halkbekämpning.

– Det har varit stillsamt detta året. Så just nu ligger vi bra till, cirka en miljon kronor bättre än budget. Vi har inte skottat, saltat eller sandat så mycket. Och har vi inte sandat behöver vi inte vårsopa så mycket som vi brukar heller. Så jag ser positivt på det, men ur privat synvinkel hade jag gärna haft snö den här vintern, säger Ronnebys gatu- och parkchef Patrik Hellsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.