I videon får du höra om hur den milda vintern sparat slantar i Karlshamns i kassakista – men också lett till problem. Foto: Jerker Hagman/SVT

Efter utebliven snöröjning: Sparade kostnader – men också problem

Publicerad

Karlshamn har sparat miljonbelopp på att slippa snöröjningen den här vintern. Men mildvädret har samtidigt också orsakat en rad problem för kommunen.

– Vintern har ur ekonomisk synvinkel varit jättebra. Vi har inte gjort av med så mycket pengar som vi brukar göra, säger Ola Karlsson, gatuingenjör på Karlshamns kommun.

Men en mild vinter innebär inte enbart sparade pengar på utebliven snöröjning. Det varma vädret har också orsakat bekymmer när risken för fel och misstag ökar inför framtida snövintrar.

– Efter vintrar utan insatser är det personal som är ny och inte är vana vid maskinerna. Det hinner hända att utrustning byts. Det bästa för organisationen är om det kommer några snöfall per vinter, säger Ola Karlsson.

”Ställt stora krav”

Det finns också fler problem. Ola Karlsson ger ett annat exempel.

– Jättemycket regn och temperaturvariationer har lett till flera tjällossningar. Det har ställt stora krav på grusvägsunderhållet, vi har fått laga potthål och det har varit avsevärda kostnader, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.