Tvillinglammen Bella och Alfons bor sedan ett par veckor tillbaka mellan hyreshusen på Ekerydsplan i Olofström. Foto: SVT/Stina SandströmVisa alla (6)
Visa alla (6)

Här bor lammungarna mellan hyreshusen

Publicerad

Djur och odlingslådor har fått ta plats mellan hyreshusen i Olofström – ett fenomen som gjort området till ett av de mest omtyckta.

Det som det kommunala bostadsbolaget Olofströmshus valt att satsa på i hyreshusområdet Ekerydsplan kallas för Eco Living. Här kombineras möjligheten att odla i pallkragar och att sällskapa med djur.

– Det är ren terapi. Jag blir lugnare som person av att vara här, säger Helle Karlson, som bor i området.

Idén började redan för fyra år sedan, då grisarna Tim och Tej flyttade in mellan hyreshusen. Men efter att de flyttat sökte man nya alternativ – och området har sedan dess växt till att bli hela 900 kvadratmeter med både odlingslotter och pallkragar där hyresgästerna kan odla.

– Till odlingslotterna är det lång kö. Det är många som vill odla mycket, så vi bygger ut hela tiden, säger Kristina Olsson, trädgårdsmästare för Olofströmshus.

Och nya djur har det förstås också blivit – senaste tillskotten är geten Julie och tvillinglammen Bella och Alfons.

– Det här blir en samlingsplats för oss som bor här, säger Helle Karlson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olofström

Mer i ämnet