Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill bidra med det vi kan när det är torka och foderbrist”, säger Linnea Persson, teknisk samordnare i Olofström. Se mer i klippet ovan. Foto: Jerker Hagman/SVT

Här erbjuder Olofströms kommun sina oklippta gräsmattor som betesmark

Publicerad

Efter årets torka tar Olofström till samma åtgärd som katastrofsommaren 2018.

Kommunen låter bli att klippa ängar, gräsmattor och grönområden. I stället erbjuds lantbrukare att slå gräset för att göra foder eller ta dit djur för att beta.

– Vi känner att vi vill bidra med det vi kan till lantbrukarna i den här torkan och foderbristen som råder, säger Linnea Persson som är teknisk samordnare i Olofström.

Hon motiverar varför kommunen tar till samma åtgärd som katastrofåret 2018.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– Det är svårt att säga om det är lika illa som 2018. Men då kom vi ut med erbjudandet senare på säsongen. Nu vill vi ge lantbrukarna det här erbjudandet tidigare, så de kan planera för om de vill ta del av det, säger Linnea Persson.

Även privatpersoner har hakat på initiativet att låna ut ängar till lantbrukare och kommunen förmedlar också den marken till intresserade.

Se klippet för att följa med till en av Olofströms slåtterängar, där Linnea Persson berättar mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet