• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Här fylls poolerna med havsvatten

Publicerad

På Hälleviksbadet utanför Sölvesborg används inte kommunalt vatten för att fylla poolerna. Istället tas vattnet från havet. Men det är inte alla badgäster som vet om att det är havsvatten de badar i.

– Nej, det visste jag faktiskt inte men nu när du säger det så känns det inte som det är någon större klorhalt. Jag tycker det är perfekt att det är havsvatten, säger badgästen Marcus Abrahamsson, som är på besök från Göteborg.

Sedan mitten av 70-talet, när anläggningen byggdes har bassängerna på Hälleviksbadet fyllts med vatten från Östersjön. Vattnet som tas 50 meter ut i havet pumpas upp via en brunn, kloreras och filtreras i en reningsanläggning. Och även fast bassängerna en gång fyllts upp så behöver de kontinuerligt fyllas på med nytt vatten.

– Syftet är att spara på kommunalt vatten, och det är ekonomi med, det är ju billigare att använda havsvatten. Det är skönare att bada i och det går åt mindre kemikalier till och med, säger Andelko Ladan, vaktmästare på Hälleviksbadet.

– Det känns som att bada i havet eftersom det är lite salt. Man märker skillnad, säger Rebecka Rydstrand, från Älmhult.

Väggabadet i Karlshamn

Och även på Väggabadet i Karlshamn fyller man i början på säsongen upp utomhuspoolerna med vatten från havet. Men därefter fylls förbrukningen av badvattnet upp med kommunalt vatten under resten av sommaren eftersom reningsanläggningen inte klarar av en för stor mängd saltvatten. Och i slutet av sommaren består utomhusbassängerna av ungefär hälften havsvatten och hälften kommunalt vatten.

– Initialt körde vi med havsvatten i hela anläggningen men slitaget blev väldigt högt så att pumpar, ventiler och motorer tog sådan skada på den nya anläggningen. Vi fick en väldigt dyr kostnad på reparationer och då valde man att slå över och använda dricksvatten istället, Fredrik Widerberg, förvaltare vid fastighetskontoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet