– Jag skulle säga att det handlar om en hel familjs sommarförbrukning av vatten som ryms i en swimmingpool, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Uppmaningen: Fyll inte poolen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

På grund av vattenbristen uppmanas nu poolägare i södra Halland att låta bli att fylla sina pooler när säsongen drar igång. Samtidigt står det klart att kommunerna har väldigt få möjligheter att straffa de som bryter mot bevattningsförbudet.

Det går åt stora mängder vatten för att fylla en pool.

– Jag skulle säga att det handlar om en hel familjs sommarförbrukning av vatten som ryms i en swimmingpool, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Vattenbrist

Som SVT Nyheter Halland tidigare rapporterat om är grundvattennivåerna för tillfället oroväckande låga i Halmstad och Laholms vattentäkter. Enligt Laholmsbuktens VA kommer det med allra största sannolikhet att bli ett bevattningsförbud i år, precis som i fjol.

Inte tillräcklig effekt

När tidigare förbud införts har vattenförbrukningen minskat med tio till femton procent, men kommunen skulle önska att den siffran var betydligt högre. Mattias Leijon tror visserligen att medvetenheten ökar hos invånarna, men säger samtidigt att han misstänkte att det är många som skulle strunta i ett förbud och fylla sin pool ändå. 

– Jag tror att man av gammal vana utgår från att det finns oändligt med vatten vilket inte länge är fallet. 

Tandlöst regelsystem

Och bryter någon mot förbudet så finns det i dagsläget alltså ingenting kommunen kan göra för att komma åt dem som fuskar. I teorin har man laglig rätt att kunna stänga av vattnet för fuskarna, men det är en krånglig process som kräver politiska beslut, och det har aldrig gjorts av Laholmsbuktens VA i praktiken. 

– Det bästa vore ett enkelt och tydligt regelverk som säger att om du överträder förbudet har vi rätt att stänga av vattnet, säger han. 

Men där är man alltså inte ännu, så i nuläget kan kommunen inte göra annat än att uppmana invånarna till sparsamhet. Mattias Leijon känner viss oro för vad som kommer att hända om folk fortsätter att fylla sina pooler i sommar som om ingenting har hänt.

– Det kan leda till att vissa människor får slut på vatten och då blir det inte roligt för någon av oss. Hur stor risken är, är svårt att svara på men den är tillräckligt stor för att vi ska bedöma den som ett allvarligt läge, avslutar Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet