I förra kyrkovalet 2017 hade Asarums pastorat lägst valdeltagande i Blekinge. Här var valdeltagandet endast 15,5 procent i valet till kyrkofullmäktige.
– Det är inte så jättekul. Men vi får bara jobba vidare, säger Lennart Ung, som är ledamot i valnämnden i Asarum-Ringamåla församling.
Fler unga
Inför årets kyrkoval den 19 september görs därför flera insatser för att fler ska gå och rösta och i Asarum finns förhoppningen att fler unga ska hitta till valurnorna.
– Inför valdagen har vi anlitat sex gymnasieelever som valförättare. Vi tror att det kommer att locka fler unga att delta i valet, säger Lennart Ung.
I Asarum finns också en ny vallokal inför valdagen den 19 september. Där pågår förtidsröstningen sedan måndagen den 6 september.
– Vi har en ny lokal som vi kallar för hjärtat mitt i byn. Här är bara att droppa in så vi ser fram emot att det kommer att öka röstandet, säger Lennart Ung.
Lista: Lägst till högst
Här är listan på valdeltagandet i Blekinge i förra valet till kyrkofullmäktige 2017:
Asarums pastorat: 15,5 procent
Mörrum-Elleholms församling: 15,7
Jämshögs församling: 16,5
Karlshamn-Trensums pastorat: 16,7
Karlskrona-Aspö pastorat: 17,6
Mjällby församling: 17,8
Ronneby pastorat: 17,8
Sölvesborgs församling: 18,8
Lyckå församling: 19,9
Nättraby-Hasslö församling: 20,1
Fridlevstads församling: 20,2
Rödeby församling: 21,2
Jämjö pastorat: 22,6
Kyrkhults församling: 22,8
Karlskrona Amiralitetsförsamling: 27,3
I kyrkovalet sker val på tre olika nivåer. Den nationella nivån kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
Den regionala nivån stiftsfullmäktige styr arbetet i respektive stift. Den lokala nivån kyrkofullmäktige styr församlingarnas arbete.
Enligt Svenska kyrkan är 4,9 miljoner medlemmar röstberättigade i årets val. Rösträttsåldern är 16 år. Vid förra valet, 2017, var valdeltagandet 19 procent.
Källa: Svenska kyrkan