Lennart Ung, som är ledamot i valnämnden i Asarum-Ringamåla församling, vill locka fler till årets kyrkoval. Foto: SVT

Lista: Här röstskolkar flest – så ska fler lockas till valurnorna

Publicerad

Asarums pastorat hade flest röstskolkare i Blekinge i förra kyrkovalet. Inför årets kyrkoval den 19 september görs därför flera insatser för att locka soffliggarna till valurnorna.

I förra kyrkovalet 2017 hade Asarums pastorat lägst valdeltagande i Blekinge. Här var valdeltagandet endast 15,5 procent i valet till kyrkofullmäktige.

– Det är inte så jättekul. Men vi får bara jobba vidare, säger Lennart Ung, som är ledamot i valnämnden i Asarum-Ringamåla församling.

kyrkovalet 2021

Fler unga

Inför årets kyrkoval den 19 september görs därför flera insatser för att fler ska gå och rösta och i Asarum finns förhoppningen att fler unga ska hitta till valurnorna.

– Inför valdagen har vi anlitat sex gymnasieelever som valförättare. Vi tror att det kommer att locka fler unga att delta i valet, säger Lennart Ung.

I Asarum finns också en ny vallokal inför valdagen den 19 september. Där pågår förtidsröstningen sedan måndagen den 6 september.

– Vi har en ny lokal som vi kallar för hjärtat mitt i byn. Här är bara att droppa in så vi ser fram emot att det kommer att öka röstandet, säger Lennart Ung.

Lista: Lägst till högst

Här är listan på valdeltagandet i Blekinge i förra valet till kyrkofullmäktige 2017:

Asarums pastorat: 15,5 procent

Mörrum-Elleholms församling: 15,7

Jämshögs församling: 16,5

Karlshamn-Trensums pastorat: 16,7

Karlskrona-Aspö pastorat: 17,6

Mjällby församling: 17,8

Ronneby pastorat: 17,8

Sölvesborgs församling: 18,8

Lyckå församling: 19,9

Nättraby-Hasslö församling: 20,1

Fridlevstads församling: 20,2

Rödeby församling: 21,2

Jämjö pastorat: 22,6

Kyrkhults församling: 22,8

Karlskrona Amiralitetsförsamling: 27,3

I kyrkovalet sker val på tre olika nivåer. Den nationella nivån kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Den regionala nivån stiftsfullmäktige styr arbetet i respektive stift. Den lokala nivån kyrkofullmäktige styr församlingarnas arbete.

Enligt Svenska kyrkan är 4,9 miljoner medlemmar röstberättigade i årets val. Rösträttsåldern är 16 år. Vid förra valet, 2017, var valdeltagandet 19 procent.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet