Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Pulko (V) och Nils-Erik Mattsson (MP) är bland Blekinges yngsta respektive äldsta kommunpolitiker. Foto: SVT/Erik Lundmark

Här skiljer 70 år mellan äldsta och yngsta kandidaterna

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges 1042 kandidater i höstens kommunval är mellan 18 och 90 år gamla. SVT har träffat två kandidater med helt olika livserfarenheter.

– Det var inte helt frivilligt att kandidera, säger Ida Pulko (V), Blekinges yngsta kandidat.

Snittåldern för de politiska kandidaterna i Blekinge är 56 år. Yngst av alla är 18-åriga Ida Pulko från Gränum utanför Olofström, som står som tionde namn på Vänsterpartiets kommunlista.

– Jag fick frågan om jag ville vara med på listan och tackade ja. Jag ser det som en testperiod där jag får chansen att se om det är något för mig, säger hon.

Valet 2022 Blekinge

I andra änden av åldersspektrumet hittar vi 87-årige Nils-Erik Mattsson som gick med i Miljöpartiet när partiet var nytt, och nu kandiderar i Ronneby.

– Jag vill helst till Miljötekniks styrelse, för de har en stor uppgift framför sig. Det är tio gånger om året, så det orkar man med, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet