Sverigedemokraternas gruppledare Louise Erixon har valts till kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Foto: SVT

Louise Erixon (SD) vald till kommunstyrelsens ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare Louise Erixon har valts till kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Bara i två andra kommuner har SD tagit den tunga posten.

Under måndagskvällen valdes Louise Erixon till ny ordförande i kommunstyrelsen under kommunfullmäktiges sammanträde i Furulundsskolan.

– Jag är överväldigad och tacksam över det stora förtroendet. Jag kommer att göra mitt yttersta för att jag och mina samarbetspartners i samstyret ska uppfylla alla förväntningar, säger hon.

Louise Erixon leder samstyret i Sölvesborg, tillsammans med samarbetspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sölvesborg och Listerpartiet (SOL). Samarbetet presenterades efter valet med målsättningen att bryta det socialdemokratiska styret i Sölvesborg.

– Jag har under åren i fullmäktige varit en oppositionspolitiker som stridit för många saker. Flera av de sakerna kan nu bli verklighet, säger hon.

Beijer var motkandidat

De andra partierna har gått ihop i en gemensam opposition, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet. Deras motkandidat till kommunstyrelsens ordförande var Johanna Beijer (S).

Samstyret har 27 av 49 röster, vilket är en majoritet i kommunfullmäktige.

Louise Erixon fick 26 röster i kvällens omröstning. En person röstade blankt, och 22 personer röstade för Johanna Beijer.

Även i skånska Hörby och Bromölla har Sverigedemokraterna fått ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet