Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett stort klimatbråk har blossat upp i Karlshamn: ”Vi måste skydda oss för att inte dränkas”, säger Per-Ola Mattsson (S). ”Inget akut”, säger Magnus Gärdebring (M). Foto: SVT

Havet hotar att dränka Östra Piren – har lett till politiskt bråk

Publicerad

Havet kan stiga med två och en halv meter de kommande 75 åren – och hotar att dränka bland annat Östra Piren. Men när Karlshamns styrande politiker samlas ikväll för att besluta om en klimatanpassningsplan råder oenighet om vad som behöver göras och när.

I år blir nybygget på Östra Piren klart efter ett ha blivit försenat, dubbelt så dyrt som beräknat och värderat till mindre än hälften av byggkostnaden på 612 miljoner kronor. Det skulle egentligen ha betalats med lån och hyresintäkter, men har hittills krävt drygt en kvarts miljard kronor i tillskott från skattebetalarna.

Nu visar beräkningar från SMHI att havet kan komma att stiga med två och en halv meter på grund av klimatförändringarna och översvämma bland annat Östra Piren.

Östra Piren i Karlshamn

”Barriärer ska skydda”

– Östra Piren ska inte dränkas. Med vår klimatanpassningsplan ska vi tillse att barriärer skyddar hela innerstan, säger oppositionsrådet Per-Ola Mattsson (S).

– Det där är spekulationer. Det är klart att vi behöver beredskap för det men det ligger långt in i framtiden, säger kommunalrådet Magnus Gärdebring (M).

”Inget akut”

Karlshamns kommunfullmäktige ska på måndagskvällen besluta om en klimatanpassningsplan. Men mellan styret och oppositionen råder oenighet om vad som behöver göras och när.

– Urvattnad och otydlig, säger Per-Ola Mattsson (S).

– Det är en bra klimatanpassningsplan, men det är inget akut, säger Magnus Gärdebring (M).

I klippet: Möt motståndarna i det stora klimatbråket i Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet