Männen, som båda är i 20-årsåldern, har hela tiden nekat till brott. Foto: SVT

21-åringen överklagar häktningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

De två män i 20-årsåldern som tidigare varit misstänkta för människorov, häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkta för att ha mördat den 57-åring som i över en månad varit försvunnen i Karlskrona. En av dem överklagar nu tingsrättens beslut.

Den 57-årige mannen som varit försvunnen sedan den 25 juli misstänks nu ha blivit mördad. Brottsrubriceringen som tidigare varit människorov ändrades under gårdagen till mord – och de två misstänkta männen har nu omhäktats på sannolika skäl misstänkta för brottet.

– Det är en sammantagen bild av vittnesförhör, tekniska undersökningar och analyser som gör att jag nu valt att ändra brottsrubriceringen, säger Anna Johansson, åklagare i ärendet.

Männen, 21 respektive 22 år gamla, har kopplingar till den försvunne mannen och anhölls tre dagar efter hans försvinnande. De har sedan dess suttit häktade på sannolika skäl misstänka för människorov.

De har under hela tiden nekat till brott och menat att de inte har något med försvinnandet att göra.

Flera anledningar till skärpt rubricering

Under torsdagen hölls nya häktningsförhandlingar mot de båda männen – då gällande mord.

Polisen har bland annat funnit blod på en adress, samt i de misstänktas båt. Polisen har sedan försvinnandet genomfört omfattande sökningar i Karlskrona skärgård.

Enligt uppgifter till SVT ska en av anledningarna till omrubriceringen till mord vara att de båda männen sökt på nätet efter hur man utför ett mord och också diskuterat inköp av silvertejp bara timmar innan försvinnandet.

– Det finns naturliga förklaringar till båda de uppgifterna. Jag vill dock inte gå in på vad förklaringarna är, säger Karl Hamstedt, 21-åringens försvarsadvokat.

Överklagar beslutet

Hamstedt valde under fredagen att överklaga tingsrättens beslut i häktningsfrågan.

– Vi menar att det som presenterats från åklagaren inte räcker för att häkta på sannolika skäl.

Och advokat Eric Widners klient förnekar inblandning i den påstådda gärningen.

– Min klient förnekar att han gjort sig skyldig till mord. Och som vi uppfattat det finns det inget som knyter min klient till nätsökningarna, säger Eric Widner, 22-åringens försvarsadvokat.

Han menar att det i vart fall inte är han som har gjort det?

– Så kan man säga ja.

Åklagaren Anna Johansson vill inte kommentera uppgifterna om nätsökningarna eller silvertejpsinköpet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet