Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ica-vd:n om knivattacken: ”Vi kan inte skydda oss från liknande dåd” Foto: Ica

Ica-vd:n om knivattacken: ”Vi kan inte skydda oss från liknande dåd”

Uppdaterad
Publicerad
Gärningsmannen som högg en kund på Ica Maxi i Olofström på torsdagen använde en kniv från Ica-sortimentet till att gå till attack mot slumpvis utvalda kunder. Trots det anser vd:n för Ica Non Food, som ansvarar för bland annat husgerådsprodukterna, att säkerheten i Maxi-butikerna är tillräcklig.
– Man kan inte bara råka ta en kniv och angripa, utan man måste göra en aktiv handling, säger Tony Holmberg.

För att genomföra den slumpmässiga attacken tvingades gärningsmannen vidta flera så kallade aktiva åtgärder.

– Knivarna förvaras i säkerhetsklassade förpackningar, men i det här fallet har gärningsmannen gjort en aktiv handling och tagit en av våra införpackade saxar för att komma åt det farligare vapnet, alltså kniven, säger Tony Holmberg, vd för Ica Non Food.

Kniven använde mannen sedan till att attackera slumpmässigt utvalda kunder. En kvinna fick motta två knivhugg och fördes till sjukhus med okända skador.

– Men han försökte angripa ytterligare en kund, som inte blivit skadad till följd av att den hade ryggsäck på sig.

I samband med attacken valde personalen på Ica Maxi i Olofström att ta bort alla knivar ur affären tillfälligt.

Ser över säkerheten

Efter knivattacken på Ikea i Västerås, då en man högg två personer till döds med en av varuhusets knivar, gjordes en omfattande översyn av säkerheten i landets Ica-affärer, menar Tony Holmberg.

– Man kan inte bara råka ta en kniv och angripa, utan man måste göra en aktiv handling. Här genom att ta en annan produkt för att öppna knivförpackningen.

Men är er säkerhet tillräcklig?

– Vi kan inom handeln aldrig skydda oss från en förövare som väljer att göra en aktiv handling av den här typen. Vi kommer naturligtvis se över det här ärendet noga, men initialt ser vi inte att vi ska göra fler delar, just med tanke på förloppet och att knivarna är förpackade i säkerhetsklassade förpackningar.

Kan besökare känna sig trygga i era butiker?

– Det här är en oerhört tragisk händelse, att besökare i våra butiker blir angripna av en förövare. Vi vill alltid att våra kunder ska känna sig trygga och anser att de kan det, men vi kan inte sticka under stol med att vi inom handeln är särskilt utsatta vad gäller brott och hot, säger Tony Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivattacken i Olofström

Mer i ämnet