Ida Haglö kom till Panncentralen i Karlskrona för att skaffa nya vänner, men fick istället sitt konto tömt på 400 000 kronor. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Idafallet: Tidigare ledare på Panncentralen åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En av de tidigare ledarna på Panncentralen i Karlskrona åtalas nu för grovt ocker sedan han tagit ut och fört över närmare 400 000 kronor från Ida Haglös konto, något SVT avslöjat i flera reportage.

Det var i slutet av december förra året som SVT Nyheter Blekinge berättade om funktionshindrade Ida Haglö som kom till Panncentralen i Kungsmarken i Karlskrona, en förening med uttalat mål att vara till stöd för utsatta i samhället.

Hennes förhoppning var att jobba med kultur och skaffa sig nya vänner, men istället tömdes hennes sparkonto på hundratusentals kronor.

Åtalas för grovt ocker

Nu åtalas en av de tidigare ledarna på Panncentralen vid Blekinge tingsrätt för grovt ocker.

– Som jag ser det är det uppenbart att den nu åtalade mannen utnyttjat Idas lättsinne och han vidgår ju själv att det förts över och tagits ut pengar från Idas konto, säger advokat Björn Attnarsson, som förträder Ida Haglö.

Hur har Ida påverkats av den här historien?

– Hon har naturligtvis mått jättedåligt.

Åtalade mannen: ”Pengarna var gåvor”

I stämningsansökan beskriver åklagaren hur mannen utnyttjat Ida Haglös situation för att påverka henne att göra olika köp och överföringar till honom och andra personer för nästan 400 000 kronor.

Enligt åklagaren bör brottet betraktas som grovt eftersom det handlar om en stor summa pengar.

Den åtalade mannen vidgår händelseförloppet men förnekar brott. I förhör med polisen säger han istället att de pengar han tagit emot varit gåvor.

– Jag har inte bett om pengar, utan jag har fått pengar från henne.

Straffet för grovt ocker är mellan sex månader och upp till fyra års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet