Inbrottsvåg på skolor i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har det varit inbrott på över 300 skolor i Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne län. Polisen misstänker att flera av inbrotten är organiserade och samkörda.

Under natten mot fredagen var det inbrott på tre skolor i Blekinge län. Och tillvägagångssättet är detsamma: tjuvarna agerar metodiskt och tar sig från skola till skola. De stjäl läsplattor, datorer och kontanter. Och mönstret går igen i många av inbrotten som skett sedan årsskiftet.

– Inbrotten genomförs tidigt på kvällen, innan skolornas larm går på. Tjuvarna har studerat hur larmen är uppbyggda och när de kopplas på, och inbrotten görs innan dess. Vi är övertygade om att det är organiserat, säger Robert Loeffel, presschef hos polisen i region Syd.

Skolinbrott i Sydsverige

Totalt har hundratals datorer och surfplattor stulits från skolorna för mångmiljonbelopp. Även den skadegörelse som ofta uppstår i samband med inbrotten – uppbrutna dörrar och krossade fönster – kostar miljontals kronor.

Skolor arbetar brottsförebyggande

Nu jobbar polisen bland annat med att ge information till kommunernas säkerhetsansvariga, som kan behöva se över sina larmrutiner. Även skolor informeras om hur de kan arbeta brottsförebyggande.

– Det kan handla om att förvara läsplattor i ett utrymme där tjuven inte tänker på att de kan förekomma. Men det är jättesvårt för skolorna, och det drabbar ju skolorna väldigt hårt, och slår mot undervisningen när man inte har sina läromedel, säger Robert Loeffel.

”Försöker slå hål på bubblan”

Enligt honom har det högsta prioritet hos polisen att få tag på tjuvarna.

– Vi jobbar med underrättelseverksamhet och med våra patruller ute för att försöka gripa de här tjuvarna. Vi försöker slå hål på den här bubblan nu, säger Robert Loeffel.

Här har inbrotten ägt rum

Antal anmälda stölder genom inbrott i skolor per län sedan årsskiftet.

Skåne 242

Blekinge 28

Kalmar 15

Kronoberg 21

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet