Inget brott bakom uttalanden om mögelbröd

Publicerad

Hemtjänstföretaget bröt inte mot tystnadsplikten när man gjorde uttalanden i flera medier om en brukare som serverades mögligt bröd. Det konstateras nu i ett beslut från Justitiekanslern, JK.

Efter att en 97-årig kvinna i Karlskrona fått äta en möglig macka polisanmälde hennes anhöriga hemtjänstföretaget Gertrud Care, för att de låtit kvinnan äta mögligt bröd.

Hemtjänstföretaget gjorde i samband med detta uttalanden i flera medier, vilket har ifrågasatts och anmälts av Karlskrona kommun som anlitar det privata företaget.

Uttalade sig om personliga förhållanden

Kommunen gjorde en polisanmälan om brott mot tystnadsplikt, efter att representanter från företaget Gertrud Care uttalat sig i media om brukarens personliga förhållanden.

Åklagarmyndigheten lämnade över anmälan till Justitiekanslern som nu fattat beslut i ärendet.

JK inleder ingen förundersökning om brott mot tystnadsplikten i samband med ett hemtjänstföretags uttalanden i flera medier om en brukare som serverades mögligt bröd. Det med hänvisning till den meddelarfrihet som råder på området kring tryck- och yttrandefrihet.

Däremot förekom det också uppgifter i sociala medier och på en nyhetssajt som inte omfattas av tryckfrihetsförordningen. Handlingarna i det ärendet har återlämnats till Åklagarmyndigheten för vidare bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer