Olof Ljungberg, integrationskoordinator på Blekinge Idrottsförbund, intervjuas av CBS News. Foto: Privat

Internationell uppmärksamhet för Blekingeprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsprojektet ”Hälsa för alla” har väckt intresse utomlands. Ett tv-team från amerikanska CBS News besökte Ronneby för att lära sig mer om den blekingska modellen.

Hälsa för alla är ett integrationsprojekt som kombinerar tio veckors träning och idrott med samhällsorientering för nyanlända.

– Vi tror att om de som kommer hit mår bättre så kommer de fortare ut i arbetslivet. Och kulturen och idrotten blir rikare, säger integrationskoordinator Olof Ljungberg.

Spelar in dokumentär

Nu har projektet fått besök från USA. Den amerikanska nyhetskanalen CBS News arbetar med en dokumentär om Ronneby som mottagarkommun och fick nys om Hälsa för alla. Under onsdagen hade projektet ett träningspass i Ronneby som tv-teamet besökte.

– De var nyfikna på varför vi gör det här och oerhört intresserade av träningen och vem som tagit fram den, säger Olof Ljungberg.

Hälsa för alla, ett integration- och idrottsprojekt, som fått besök av CBS News. Foto: Privat

Det tog en stund för deltagarna att vänja sig vid tanken på ett tv-team.

– Flera tyckte att det kändes lite jobbigt, och när vi först frågade om det var nån som inte ville bli filmad så räckte hälften upp handen.

Men när Olof Ljungberg förklarade varför tv-teamet var där, att de ville lära sig mer om Blekinges arbete med integration så tog de ner händerna igen.

– Det blev en positiv upplevelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ronneby

Mer i ämnet