Klavs Wix Nielsen (KD) försvarar konstellationen i Olofström. Foto: SVT

Internt KD-bråk efter vänstersamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas beslut att bilda koalition med Vänsterpartiet i Olofström väcker nu hård kritik – från det egna partiet.

– Jag trodde inte att det var sant, säger Pelle Nordensson (KD), politisk sekreterare i Karlskrona.

Den – också i nationell jämförelse – ovanliga partipolitiska konstellationen i Olofström blev offentlig under onsdagen. Då samlades gruppledarna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna vid en gemensam presskonferens för att presentera det lokala styret de kommande fyra åren. 

– Visst kan det uppfattas som kontroversiellt, men vi tror ändå att den här lösningen blir den bästa för kommunen, säger Klavs Wix Nielsen (KD) som förhandlat fram det nya styret.

Val 2018 Blekinge

Men uppgörelsen väckte inte oväntat reaktioner – inte minst i det egna partiet.

– Jag blev minst sagt förbluffad och delar inte alls deras överväganden. Jag trodde inte att det var sant. Utifrån vad som sagts i partiet är inte detta okej. Det är ett opportunistiskt agerande, säger Pelle Nordensson, KD-politiker i Karlskrona.

”Går emot partiets riktlinjer”

Partisekreteraren Peter Kullgren vill inte kommentera hur de ser specifikt på konstellationen i Olofström, utan lämnar ett generellt uttalande.

– Kristdemokraterna ska försöka bilda styren med allianspartier. Att samarbeta med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går emot partiets riktlinjer, säger Peter Kullgren (KD), partisekreterare.

I nuläget har dock inga kontakter tagits från riksstyrelsen med partiet i Olofström.

– Det är möjligt att det här går emot partiets riktlinjer, men vi ska ju ha en lösning och vi har hittat en nu. Jag ser inget fel i det, säger Klavs Wix Nielsen (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet