Foto: SVT

Islamkritiker åtalas för ofredande – hängde ut lärare

Uppdaterad
Publicerad

Islamkritikern och ex-politikern Tomas Lundberg åtalas nu vid Blekinge tingsrätt efter att ha hängt ut fyra muslimska Ronnebylärare med bild i sociala medier. Själv nekar han till brott.

Till bilden kommenterade Tomas Lundberg bland annat att ”barnen i en skolklass inte ska behöva ha lärare som genom sin skrämmande klädedräkt uttrycker sympati för främmande relgiösa åskådningar och i samma inlägg nämna daesh”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Inlägget publicerades i november 2019 och fick på en månad drygt 300 reaktioner, kommentarer och delningar.

Upploppet i Ronneby

Nu åtalas Tomas Lundberg alltså för ofredande i första hand, och förtal i andra hand. Själv anser han inte att han har gjort något fel.

– Det är helt absurt och väldigt olyckligt, för någon kan tro att jag är emot islam eller muslimer som folkgrupp eller religion, och det är jag definitivt inte. Jag tycker att det är fel att de har hijab på sig i skolan och det står jag för, säger Tomas Lundberg.

Sedan tidigare har en annan man åtalats och dömts för att på en kommentar på Tomas Lundbergs sociala medier kallat muslimer för ”terrorister som spred gift”.

SVT Nyheter Blekinge har sökt åklagaren Marie Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Ronneby

Mer i ämnet