Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Heléne Björklund (S), ledamot i Försvarsutskottet, anser att det nya försvarsavtalet med USA behövs för att skydda Sverige. Foto: SVT

Amerikanska soldater på F 17? Så tycker Blekinges politiker

Uppdaterad
Publicerad

För eller emot amerikansk militär på svenska militärbaser?

Bland Blekinges politiker går åsikter isär, när riksdagen i dag väntas rösta igenom ett nytt försvarsavtal med USA.

Flygflottiljen F 17 i Ronneby är en av de svenska militärbaser som kan få ta emot amerikanska soldater i framtiden, om riksdagen röstar ja till det så kallade DCA-avtalet idag.

Avtalet innebär att amerikansk militär får rätt att placera både soldater och utrustning på 17 olika militärbaser i Sverige.

– Det kan både verka avskräckande men också, i ett skarpt säkerhetsläge, så kan de vara på plats snabbt, säger Heléne Björklund (S), ledamot i riksdagens Försvarsutskott och ordförande för Socialdemokraterna i Blekinge.

”Luddigt avtal”

Men avtalet har även väckt en hel del kritik. Bland annat om frågetecken kring om amerikanska soldater kommer lyda under svensk eller amerikansk lagstiftning och om bristen på tydliga förbud mot kärnvapen på svensk mark.

– Jag tycker att hela avtalet är luddigt skrivet. Vi behöver reda ut de här frågorna innan man fattar beslut, säger Madeleine Norman, lokalt språkrör för Miljöpartiet i Karlskrona.

Hör mer om politikernas inställning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.