Karlshamn häver avtalet om trygghetslarm

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har under hösten haft allvarliga problem med sina trygghetslarm. Nu häver Karlshamns kommun avtalen med leverantören Tunstall AB.

Under hösten har leverantören fått hård kritik efter omfattande förseningar, som i flera fall fått allvarliga konsekvenser. Det var den 7 oktober som problemen började. Personer med trygghetslarm runtom i landet drabbades av långa väntetider när de tryckte på larmknappen. Kaoset startade när operatören Tunstall bytte larmplattform.

Flera kommuner har tidigare gått ut med att de ska kräva skadeståndskrav. Nu har Karlshamns kommun beslutat att häva avtalet med Tunstall AB som levererat trygghetslarm,vilket BLT var först med att berätta.

– Det har inte alls fungerat. De har inte uppfyllt sin del av avtalet, säger Torill Skaar Magnusson, förvaltningschef omsorgsförvaltningen, till SVT Nyheter Blekinge.

Avtalet slutar den 30 november och kommunen vill ha prisavdrag, ersättning och ska utkräva vite.

– Vi tycker att det är rimligt eftersom vi har lagt oerhört mycket tid på det här. Vi har fått ha jour och extra hemtjänstinsatser så det har inneburit en extrakostnad för oss, säger Torill Skaar Magnusson.

Kommunen håller nu på att förbereda för att teckna ett nytt avtal med en ny leverantör som kommer att ta över efter Tunstall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer