I dag kostar en skolmåltid i Karlshamn 13,50 kronor. Från och med höstterminen kommer det att bli en krona billigare, enligt måltidschef Diana Sjöström. Foto: Towe Olsson och Gunilla Fritze/SVT

Karlshamn ska spara miljoner – drar ner på skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns kommun måste spara 50 miljoner kronor på två år. Och nu står det klart att besparingarna drabbar skolbarnen.

Flera kötträtter försvinner från deras skolmeny – och ersätts av korv och soppa.

– Vi måste göra en billigare matsedel för att spara pengar, säger måltidschef Diana Sjöström.

Måltidsenheten på kommunen behöver spara 3,6 miljoner kronor. För att Diana Sjöströms anställda ska få behålla jobbet sparar de in pengar på skolmaten i stället.

– Vi måste plocka bort de dyraste rätterna från skolmatsedeln, säger Diana Sjöström.

Korv och soppa

Konsekvensen blir att rätter som kalops, fläskytterfilé och skinkstek försvinner, liksom fiskrätter. På menyn blir det i stället mer korv- och färsrätter och soppa.

Menyförändringarna ska ge en besparing på en miljon kronor årligen.

Sparar 175 000 kronor på ägg

Ytterligare 2,6 miljoner kronor ska sparas och konsekvensen blir att kommunen drar ner på ekologisk och kravmärkt mat i skolorna. Diana Sjöström menar att kommunen sparar 175 000 kronor per år genom att använda konventionella ägg i stället för ekologiska.

– Det är tråkigt att behöva spara in på skolmaten, men det är en politiskt styrd organisation och när de säger att vi ska spara pengarna måste vi göra det, säger hon.

Karlshamns politiker beslutade i höstas att kommunen måste spara 50 miljoner kronor under två år, då ekonomin är hårt ansträngd. 3,6 miljoner kronor på måltidsenheten är en del av den besparingen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.