Karlskrona HK troddes ha räddats från konkurs, men nu ser det mörkt ut igen. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

KHK:s kalldusch: Rekonstruktion stoppas – framtiden oviss

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona HK hoppades kunna rädda bolaget ur den ekonomiska krisen med en rekonstruktion. Men nu har Blekinge tingsrätt satt stopp för de planerna, efter att Skatteverket sagt nej.

Under måndagen hölls borgenärssammanträdet i Blekinge tingsrätt för KHK:s idrottsbolag, Idrotts AB, som begärt rekonstruktion. Där skulle en plan tas fram för hur klubbens skulder på 9,9 miljoner kronor skulle hanteras.

Genom en rekonstruktion hoppades man kunna skriva ner fordringarna med 75 procent. Men nu stoppas den möjligheten efter att Skatteverket sagt sitt, rapporterar Blekingesport.

– Vi har tittat på balansräkningen och menar att vi inte kan stå bakom det här. Sedan Idrotts AB bildades 2017 har bolaget visat dålig betalningshistorik och har hamnat hos Kronofogden vid ett antal tillfällen, sade Skatteverkets Oskar Alm i rätten, enligt Blekingesport.

Tingsrätten beslutade sedan efter en överläggning att inte tillåta en rekonstruktion av KHK:s idrottsbolag.

Oklart vad som händer nu: ”Kan bli konkurs”

Beskedet kom som en kalldusch för Karlskrona HK:s representanter.

– Skatteverket tror inte på framtiden enligt den plan rekonstruktören jobbat fram tillsammans med klubben. Då de har en stor del av skulden, så stoppar deras nej rekonstruktionen som avbröts nu, säger Tobias Larsson, ordförande i Karlskrona HK, till SVT Nyheter Blekinge.

Vad är nästa steg för er nu?

– Vi har inte något nästa steg klart ännu, då detta skedde för trettio minuter sen. Det kan bli konkurs. Utan intäkter och med den skuldbörda vi har så ser det väldigt mörkt ut.

Sedan tidigare har KHK:s andra bolag, Arenaservice, begärts i konkurs. Men det bolag där det sportsliga samlats, och dit elitlicensen var knuten, hoppades man kunna rädda genom en rekonstruktion istället. Bland annat samlade privatpersoner och företag in 1,6 miljoner kronor till rekonstruktionen, och Karlskrona kommun gick med på att köpa loss inventarier för 1,3 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Petersson, biträdande jurist, förklarar skillnaden mellan en rekonstruktion och en konkurs. Foto: Henrik Friberg&SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

KHK i kris

Mer i ämnet