Arkivbild. Foto: Solveig Vikene/SCANPIX/TT

Karlskrona kommun kontrollerar trängsel på krogarna

Uppdaterad
Publicerad

På Valborgsmässoafton inledde Karlskrona kommun sina löpande kontroller av trängseln på krogarna. Miljöchef Sofia Bothorp upplever att de flesta restauranger följer riktlinjerna.
– De flesta skötte det bra, även om det är ett fåtal som inte är med på tåget, säger hon.

Tidigare har kontroller skett efter klagomål, men från och med torsdag kommer Karlskrona kommun genomföra löpande kontroller kring trängsel på restauranger. Under torsdagen besökte miljöinspektörerna runt 25 restauranger och, enligt Sofia Bothorp, var det en bra kväll rent smittskyddsmässigt.

– Av de vi besökte var det två eller tre där det var lite trångt och dit vi kommer att gå tillbaka. Men det blev inga formella anmärkningar, säger hon.

”Gemensamt ansvar”

Valborgskvällen var kall, regnig och blåsig i Karlskrona och det var relativt lite folk på stadens restauranger. Men Sofia Bothorp tror att situationen kommer att förändras när det blir mer människor i rörelse.

– Det kommer att bli tuffare när det blir mer folk, säger hon.

Och även om det är restaurangägarens ansvar att se till att det inte är trängsel, har alla ett gemensamt ansvar och håller 1,5 till 2 meter mellan sällskap, menar Sofia Bothorp. Hon poängterar också att det även gäller på uteserveringar.

– Nu går vi mot en säsong där vi är vana att vara ute och umgås. Det är ett gemensamt ansvar att sitta ner och äta och hålla distansen så restaurangerna kan hålla öppet i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet