Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna är splittrade kring huruvida rektor Johan Johansson och hans familj bör få en offentlig ursäkt från kommunen eller inte. Foto: SVT

De beslutar om ursäkten till rektor Johan – ledande Karlskronapolitiker splittrade

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemännen föreslår att Karlskrona kommun inte ska lämna någon offentlig ursäkt till rektor Johan Johansson och hans familj. Samtidigt splittrar frågan de politiska partierna i kommunstyrelsen.

– Hade jag varit kommunalråd hade jag bett om ursäkt, säger Christopher Larsson (SD).

På tisdag fattar politikerna i Karlskronas kommunstyrelse beslut i frågan. På bordet ligger ett tre år gammalt medborgarförslag som säger att kommunen bör be om offentlig ursäkt till rektor Johan Johansson och hans familj, samt lämna ekonomisk ersättning till hans rehabilitering.

Men tjänstemannaförslaget till beslut är att inte gå med på kraven, eftersom de anser att kommunen inte begått något formellt fel i ärendet.

KD har motionerat om ursäkt

Pelle Nordensson (KD) är ersättare i kommunstyrelsen, och har i höstas lämnat in en motion tillsammans med övriga KD om att kommunen bör lämna en ursäkt.

– Det som hände Johan Johansson är klassat som en arbetsskada. Han har rätt till en offentlig ursäkt och ersättning för sin rehabilitering, säger han.

Fler vill se en ursäkt

Även Miljöpartiet och Sverigedemokraterna anser att en ursäkt bör lämnas.

– Jag tycker det hade varit vettigt att vi, om vi som kommun har gjort fel, hade gett honom ersättning för rehabilitering och en ursäkt, säger Christopher Larsson (SD).

Från övriga partier är svaren vagare.

Se mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Johansson var rektor på Tullskolan när Yara mördades. Han stängdes av från sin tjänst, på felaktiga grunder, och är idag funktionshindrad efter att ha försökt ta sitt liv. Foto: SVT, privat

Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande:

– Ärendet är under beredning, och det finns en bred samsyn att komma till ett avslut.

Börje Dovstad (L), ansvarigt kommunalråd:

– Du får prata med Katarina Skantze, det är hon som bereder ärendet.

Katarina Skantze Mansnerus (L), ersättare kommunstyrelsen:

– Jag är inkastad i det här ärendet, så jag tycker det ska finnas en samsyn i kommunstyrelsen hur man ska hantera det, och det är KSO:s ansvar att hantera hur svaret ska se ut. Sedan får vi ta ställning till hur hennes förslag ser ut.

Magnus Larsson (C), kommunalråd:

– Det är en känslig fråga. Jag har egentligen ingen kommentar utöver det som står i tjänstemannaförslaget. I nuläget är det det vi går på.

Camilla Brunsberg (M), oppositionsråd:

– Vi moderater kan idag inte ge besked på hur vi ställer oss [i frågan]. Det kommer vi att ta ställning till på tisdagens kommunstyrelse.

Christopher Larsson (SD), gruppledare:

– Hade jag varit KSO eller kommunalråd hade jag inte haft några problem att ställa mig och be om ursäkt. Det är en väldigt liten sak att göra för att ge stöd. Klart vi ska göra vad vi kan för våra anställda.

Billy Åkerström (KD), gruppledare:

– Det måste bli ett avslut i den här frågan, och det bör vara en ursäkt på ett eller annat sätt. Vi har motionerat om att en ursäkt bör ges, och vi står upp för den motionen.

Emma Hilborn (V), gruppledare:

– Utifrån var vi står i dag och det vi vet så anser vi inte att kommunen behöver göra något mer. Det är såklart en tragisk och beklaglig händelse, men vi kommer inte kräva något mer.

Madeleine Norman (MP), gruppledare:

– Vi skriver inte under på tjänstemannaförslaget. Vi anser att familjen bör få en ursäkt, eftersom vi i kommunen har ett ansvar för hela den här tragiska händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet