Socialchefen Camilla Munther, skolchefen Margareta Gabrielsson, kommunalråden Kjell-Åke Karlsson (S) och Sara Rudolfsson (S), samt Anders Knutsson från polisen medverkade under den dämpade presskonferensen. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Dramat skakar Olofström

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder just nu händelseförloppet bakom torsdagens bråk i Olofström, där en pojke skadades allvarligt och senare avled. Händelsen skakar orten och det står nu klart att de två inblandade pojkarna kände varandra och var 13 år gamla.

Torsdagens bråk utanför Olofström, där två 13-åriga pojkar var inblandade och en av dem senare avled av sina skador, har skakat om orten och samhällena runt omkring. Flaggan utanför Högavångskolan vajar på halv stång och klockan nio på morgonen hölls en tyst minut efter den tragiska händelsen.

Olofströms kommun gick in i krisberedskapsläge redan på torsdagskvällen och morgonen därpå höll polisen, kommun och skoledningen en presskonferens för att berätta hur krishanteringen och samarbetet skulle fortsätta.

13-åring död i bråk

– Ibland händer det som inte får hända. Ett barn i vår kommun har mist sitt liv. Det är en fruktansvärt tung stund för oss alla, och våra tankar går till pojkens familj, säger Sara Rudolfsson (S), kommunalråd i Olofström.

Sara Rudolfsson (S), kommunalråd i Olofström. Foto: SVT

Polisen återhållsam med uppgifter

Polisen är tidigt i utredningen restriktiv med uppgifter om vad som orsakade bråket och exakt vad som hände.

– Vi kommer att vara väldigt återhållsamma när det gäller förundersökningen av respekt för de inblandades unga ålder, säger Anders Knutsson, chef för Karlshamns lokalpolisområde.

Under fredagsmorgonens presskonferens meddelade dock polisen den avlidne pojken var 13 år gammal och att pojken som skadade honom allvarligt i bråket är jämnårig. Pojkarna kände också varandra.

Anders Knutsson, chef för lokalpolisområdet där Olofström ingår. Foto: SVT

– Brottet rubriceras som mord alternativt dråp. Den misstänkte gärningsmannen och den avlidne är 13 år gamla. I bråket användes någon form av tillhygge. Mycket mer än så kan vi inte säga i nuläget, säger Anders Knutsson.

Uppgiften att en kniv ska ha använts i bråket kan polisen inte bekräfta.

Förhör hålls under dagen

Under fredagen finns polisen på plats på Högavångskolan för att stötta elever och lärare tillsammans med personal från kommunen.

Tekniska undersökningar av brottsplatsen söder om Olofström kommer att genomföras och flera förhör hålls under dagen för att klargöra detaljerna i händelseförloppet.

Den misstänkte pojken överlämnades till och togs om hand av socialtjänsten på torsdagskvällen. Han ska förhöras av polisen det närmaste dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet