Kommunen sätter in krishjälp på Högavångskolan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen gör allt för att stötta lärare och elever på Högavångskolan, där den 13-årige pojke som igår avled efter ett bråk utanför Olofström gick.

Skolan var öppen under fredagen med ett kristeam på plats för att stötta elever och lärare. På den schemalagda mentorstiden träffade eleverna sina mentorer för att prata om det som hänt.

– Sedan igår eftermiddag har vi förberett mottagandet av eleverna på skolorna så att de ska få en bra dag. Det här är en händelse som vi är ovana vid i Olofström. Stämningen på skolan är förvånansvärt lugn och trygg, så kristeamet och lärarna har gjort ett fantastiskt arbete, säger Per Drysén, krissamordnare i Olofströms kommun.

13-åring död i bråk

Skriver i minnesböcker

I ett lugnt rum på skolan fanns också minnesböcker där eleverna kunde gå in och skriva av sig sina tankar och funderingar.

– Vi kommer att bedriva undervisning utifrån aktuellt läge och ta hänsyn till vad eleverna behöver prata om, säger Margareta Gabrielsson, skolchef på Högavångskolan.

Under skoldagen fanns även polisen på plats för att stötta elever och lärare, och svara på frågor.

”En otroligt tragisk händelse”

– Det är en otroligt tragisk händelse när en av våra elever har avlidit. Vi har planering för hur vi ska hantera det här. I dag träffade vi personal för att ge dem stöttning när de möter elever på skolan, säger Margareta Gabrielsson.

Tidigare under fredagsmorgonen satt kommunledningen i ett krismöte tillsammans med skolpersonal och personal från utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen i Olofström.

–  Vi har alltid en grundplan när det gäller krisbearbetning och hur vi hanterar stora händelser, men det gäller att anpassa planen efter det som hänt, säger kommunalrådet Kjell-Åke Karlsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet