Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl-Göran Svensson (M) berättar varför nämnden höjde vitesbeloppet så kraftigt. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Kommunen chockhöjer vitet för Studentbåtens ägare

Uppdaterad
Publicerad

Det hettar till ännu en gång för Studentbåten och dess ägare. Karlskrona kommun höjer nu vitesbeloppet kraftigt, i hopp om att få bort båten från Hattholmen – så fort som möjligt.

Under torsdagen tog miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslut om att höja vitesföreläggandet, som nu hamnar på 1,5 miljoner kronor.

– Vi måste sätta tryck, det har pågått länge nu. I höst har vi ett känsligare väder och vi vill inte att det ska dröja med flytten, säger Magnus Larsson (C), ordförande i nämnden.

Studentbåten i Karlskrona

Det tidigare föreläggandet på 350 000 kronor ligger kvar, totalt hotar kommunen nu med 1 850 000 kronor.

– Det här gör det bara svårare för mig att få bort båten, säger båtägaren Christian Carlsson när han nås av beskedet.

Det har pågått förhandlingar med intressenter som velat köpa båten, men enligt Carlsson har ”affären gått trögt”. Han har nu kopplat in en mäklare.

Enligt nämndens andre vice ordförande Carl-Göran Svensson (M) var det ett moderat förslag att krafthöja vitet. Förslaget röstades igenom av en enig nämnd, men det är nu upp till mark- och miljödomstolen att avgöra om beloppet ska gälla.

Hör Carl-Göran Svensson (M) berätta om anledningen till den kraftiga höjningen i klippet ovan.

Bygglov till Sjöräddningssällskapet

Christian Carlsson är kritisk till att Sjöräddningssällskapet har beviljats ett tillfälligt bygglov på tre år – samtidigt som han tvingas ifrån Hattholmen.

Men bygglovschef Pär Ridderby menar att det är skillnad.

– De har ingen boendeverksamhet i sin lokal, därför är det inte lika känsligt inför kommande sanering. Det går att flytta deras bod med kran vid behov, säger han.

Tanken är att Sjöräddningssällskapet ska ha sin verksamhet i området i framtiden.

– Vi vill jättegärna vara en del av den stadsplaneringen. Det är ett jättebra läge och finns flera fördelar för oss att utgå därifrån, säger Hugo Aronzon på RS Hasslö, som täcker större delen av Blekinges skärgård.

Sjöräddningssällskapet har fått bygglov till en bod – alldeles intill Studentbåten som tvingas bort. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson
Efter att obehöriga tagit sig ombord har Karlskrona kommun fått spärra av Studentbåten. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet