Hör Sophia Ahlin (M) berätta mer om förslaget i videoklippet. Foto: SVT

Krav efter SVT-granskning: Flytta alla beslut om pengar till politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Moderaterna och Kristdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden återigen stoppa tjänstemännens rätt att fatta beslut om pengar till projekt.

Förslaget kommer efter SVT:s avslöjanden kring litteraturfestivalen Bok och hav.

– Det finns en djup förtroendekris, säger Sophia Ahlin (M), 2e vice ordförande i nämnden.

Efter SVT:s granskning om kommunens inblandning i litteraturfestivalen Bok och hav, vill M och KD att tjänstemännen på kulturförvaltningen blir av med sin delegationsrätt.

Det innebär att samtliga beslut om pengar till enskilda projekt ska tas av politikerna i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott.

SVT granskar Bok och Hav

Den här gången vill oppositionspartierna inte bara att delegationsrätten stoppas tillfälligt – utan tills vidare.

– Det har uppdagats att det uppenbarligen finns fler brister, därför vill vi ändra delegationsändringen, säger Sophia Ahlin.

För andra gången

Förslaget skickades in under måndagen till kultur- och fritidsnämnden. Om förslaget går igenom är det andra gången i år som tjänstemännens delegationsrätt stoppas.

Samma åtgärd gjordes under SVT Nyheter Blekinges granskning av kulturförvaltningens utbetalningar till Folkets Hus-föreningen Panncentralen i Kungsmarken.

Hör Sophia Ahlin berätta mer i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet