Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krisläge för hotellen i Karlskrona

Kris för länets hotell: ”Kan inte göra annat än hoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av hotellen i Blekinge befinner sig i krisläge. I Karlskrona har hotell Arkipelags omsättning minskat med hälften, och hotell Aston har tvingats stänga till följd av coronaoron. Nu välkomnas alla lättnadsåtgärder från kommunen.

De stora hotellkedjorna Scandic och Nordic Choice har varslat stora delar av sin personal, men även för de mindre hotellen är det krisläge. På bara en vecka har hotell Arkipelag tappat 50 procent av omsättningen på hotellet, och 70 procent på restaurangdelen.

– Det har påverkats väldigt drastiskt, och det sker förändringar varje dag. Det är fruktansvärt jobbigt, säger Thomas Larsson, hotellägare.

Hotell Aston i centrala Karlskrona har tvingats stänga, och verksamheten har koncentrerats till systerhotellet Conrad ett par kvarter bort.

– Vi kan inte göra annat än att hoppas att det här vänder så fort det bara går. Så att vi får en sommarsäsong, det är det vi lever på, säger Carolina Hansson, hotellchef på Conrad och Aston.

Kommunen presenterar åtgärdspaket

I dag presenterade Karlskrona kommun ett åtgärdspaket för det lokala näringslivet. Bland annat ska man se över om det går att skjuta upp, eller helt stryka, vissa avgifter.

– Vi kommer bland annat se till att man får ha uteserveringar och uteförsäljning igång utan några extra avgifter. Och sedan har vi också en idé, som ännu inte är politiskt förankrad, om avgiftsfri parkering i city för att få in mer folk till stan, säger Pia Holgersson, näringslivschef i Karlskrona kommun.

”Rätt signaler”

För hotellen är alla åtgärder välkomna.

– Att se över kostnaderna för oss småföretagare och att man stöttar så bra som möjligt är viktigt. Det sänder rätt typ av signaler, både gentemot oss och våra kunder, säger Thomas Larsson.

– Hade fastighetsägaren för hotell Aston gått in med hyreslättnader hade det hjälpt jättemycket, säger Carolina Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet