Hör Madeleine Flood och Mats Berggren om hur kriskommunikationen i Blekinge fungerat under pandemin, samt vilka de största utmaningarna är. Foto: Jennifer Alm/SVT

Pandemin har satt regionens kriskommunikation på prov: ”Största som hänt”

Publicerad

Genom allt från livesända pressträffar till tidningsannonsering har Region Blekinge sedan i våras arbetat för att snabbt få ut korrekt information om covid-19 till länets alla invånare.

Att coronapandemin var en extraordinär händelse blev tydligt för Region Blekinge tidigt i våras, då man började arbeta efter regionens krisplan.

– Pandemin är det största som hänt om man ser till inverkan på sjukvården. Det går nästan inte att jämföra det här med någon tidigare händelse, säger Mats Berggren, operativ samordnare för covid-19.

Corona i Blekinge

Tvingats hårdprioritera

Kommunikation är en viktig del i regionens krisarbete, menar Madeleine Flood, kommunikationsdirektör.

– Det är så klart en ansträngande tid för alla, men på ett professionellt plan är det oerhört givande att jobba med något som är så viktigt för så många. Vårt främsta mål har hela tiden varit att minska smittspridningen.

Hon menar att pandemin tvingat regionen att bli mer flexibel och mer effektiv i sin kommunikation. 

– Vi har tvingats hårdprioritera och göra saker med kort framförhållning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet