Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift. Foto: Martin Lindeborg/ SVT

Krisrapport klar – presenteras vid biskopsbesök i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Den externa granskningsrapport som gjorts efter turerna inom kyrkan i Karlskrona är nu klar att redovisas.

Den 17 februari får den lokala ledningen ta del av slutsatserna.

Med på plats är biskop Johan Tyrberg.

Granskningen, som genomförts av en revisionsbyrå, ska bland annat ge svar på i vilka forum avgörande beslut kring kyrkans verksamhet fattats. Syftet är att försöka följa beslutsvägarna i pastoratet, för att få svar på vem eller vilka som tagit beslut kring genomförda investeringar i samband med renoveringsarbetet av Fredrikskyrkan – ett arbete som blev drygt hundra miljoner kronor dyrare än beräknat.

Granskningsrapporten har nu lämnats in till Lunds stift, men det dröjer till den 17 februari innan slutsatserna presenteras för kyrkorådet och den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren.

Krisen i Karlskronakyrkan

– Jag vet att den är klar, men jag har inte fått några signaler alls om vad den visar. Och jag kan heller inte svara på om den blir offentlig efter att vi fått se den, säger hon.

I samband med att granskningen redovisas internt passar biskop Johan Tyrberg på att besöka Karlskrona.

– Han ska träffa personalen, säger Eva-Karin Lindgren.

Biskopen har sedan förra våren fått tät information om den ansträngda situationen i Karlskrona.

I april förra året tog han själv initiativ till att skicka en särskild utredningsman till Karlskrona med uppdrag att försöka reda ut den rådande turbulensen.

Som SVT Nyheter Blekinge i flera reportage kunnat avslöja har Karlskrona-Aspö pastorat de senaste åren brottats med personalflykt, konflikter, missnöje – och en allt sämre ekonomi.

Dessutom har nu både den tidigare kyrkoherden Pamela Garpefors och en tidigare kanslichefen Per Gustafssom lämnat sina tjänster, som en följd av den infekterade situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet