Akutboendet Rosenbom avvecklas. Efter en renovering är tanken att Rosenbom åter ska bli motell. Foto: SVT

Kritiserat akutboende ska stängas inom ett år

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade akutboendet Rosenbom kommer att stängas inom ett år, det har socialnämnden nu beslutat. Istället ska kommunen införa modellen ”Bostad först”.

Akutboendet Rosenbom i Karlskrona har funnits till för hemlösa och personer med missbruksproblem, men har skapat stora debatter och rubriker efter uppmärksammade dödsfall och våldsbrott.

På måndagen beslutade socialnämnden att boendet Rosenbom ska stängas inom ett år, något Sydöstran var först att berätta.

– Rosenbom kommer successivt att avvecklas under ett år för det fyller inte riktigt sin funktion i dag, säger Björn Gustavsson (MP), ledamot i socialnämnden.

Ny modell

Kommunen ska istället införa modellen ”Bostad först”, något som finns i bland annat Helsingborg. Modellen innebär att personer som är hemlösa ges en möjlighet till permanent boende i egen lägenhet.

– Vi tror att det är viktigt att man ger folk chansen till en dräglig tillvaro. Detta ska börja under våren 2020 och man tror från förvaltningen att man kommer klara detta, säger Björn Gustavsson (MP).

Bostäder runt i kommunen

15 personer ska få tillgång till boende enligt modellen.

Socialnämnden är i en tuff ekonomisk situation, kommer man klara av att hantera detta?

– Ja, det säger man att man kommer göra. Det kostar också samhället mycket när man inte mår bra och det kan hända att detta, förutom det mänskliga värdet, också är bra för ekonomin.

Hur ska man hitta bostäder till detta?

– Tjänstemännen är hoppfulla om detta. Man ska sprida dem runt hela Karlskrona och man har kontakt både med Karlskronahem och privata aktörer.

Politikerna inte eniga

Socialnämnden var inte enig om att lägga ner boendet. Moderaterna ville återremittera förslaget för att diskutera det vidare och Liberalerna la ner sina röster.

– Vi vann med 9-3 och det var en klar seger. Jag har kämpat för det här sedan 2015 och har jobbat hårt för det här så det känns bra, säger Björn Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer