Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lenny Mostberg, kulturchef och Lars-Gunnar Bernhardsson, tf chef på kulturskolan, hade sett fram emot att få grönt ljus för den nya skolan på den tänkta platsen Lindblad. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Nytt förslag på kulturskolans framtida plats: ”Moment 22”

Publicerad

Efter att de tänkta lokalerna i gamla Lampfabriken gick förlorade har Karlskrona kulturskolas elever och personal väntat på svar om ny hemvist. Nu finns två alternativ, men kulturchefen är inte sugen på att förlänga väntan ytterligare.

Turerna kring Kulturskolans nya lokaler i Karlskrona har varit många och pågått under flera år, efter att personalen lyft arbetsmiljöproblem som följd av att de nuvarande lokalerna på Törnströmska gymnasiet är för små. Bland annat finns konstaterade fall av hörselskador.

Tidigare planerades en flytt till lampfabrikens gamla lokaler på Pantarholmen. Men efter flera förseningar och politisk oenighet valde hyresvärden till slut att dra sig ur under 2020.

Ska få helt nya lokaler

Sedan dess har skolan väntat på ett besked om vart de 900 eleverna ska ta vägen.

I oktober förra året fattades beslut om att bygga helt nya och ändamålsenliga lokaler på 2 000 kvadratmeter. Men under kommunstyrelsens sammanträde förra veckan tog frågan om platsen ett varv till.

– Så länge som vi har hållit på med detta så tycker jag att det är väldigt tråkigt och trist. Det känns inte kul att det dröjer ännu mer, säger Lenny Mostberg, kulturchef i Karlskrona.

Står mellan två alternativ

I oktober väntas en ny utredning om möjliga byggplatser vara klar och det står nu mellan kvarteret Lindblad i Handelshamnen eller Palanderska gården mitt emot.

Det är en utredning som Lenny Mostberg fasar kommer leda till en lång väntan, på grund av befarade kontakter för att respektera världsarvet.

– Det är aldrig roligt när man lagt ner väldigt mycket arbete att det kommer ytterligare förslag. Det blir ett moment 22. Någon gång måste man ta ett beslut och säga att ”det här blir bra för våra barn och Karlskronas framtid”.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.