L bekräftar: Partiet kände till uppgifterna

Publicerad

Liberalerna i Karlshamn kände redan 2017 till anklagelserna mot deras nytilltänkta gruppledare Emanuel Norén. Det säger partiets avgående gruppledare Paul Hedlund till SVT Nyheter Blekinge.

Den avgående gruppledaren Paul Hedlund bekräftar för SVT Nyheter Blekinge att han hade vetskap om anklagelserna mot Emanuel Norén redan under 2017. Men han la inte någon vikt vid dem då han ansåg att det handlade om rykten som aldrig blev bekräftade. Han säger också att liberalernas styrelse blev informerade om anklagelserna 2017 när partiet ville göra Emanuel Norén till ny gruppledare. Samt när de satte upp honom på valsedeln 2018 – trots att Socialdemokraterna ställde ett ultimatum om att samarbetet skulle ta slut om hans namn fanns på listan.

– Partiet visste om ryktena och jag utgår ifrån att styrelsen tog med dem i sin bedömning, säger Paul Hedlund.

”Jag vill se bevis”

Partiets förstanamn Bodil Frigren Ericsson vill att korten nu läggs på bordet och att Moderaterna visar upp den utredning som låg till grund för att S först ställde sitt krav och sedan avslutade sitt samarbete med Liberalerna.

– Jag vill se bevis och jag vill höra de här tjejerna. Jag vill veta vad han har gjort, säger Bodil Frigren Ericsson (L).

Hon tror inte att partiet kommer att vidta några åtgärder mot Emanuel Norén i nuläget.

– Jag anser att det än så länge bara är rykten. Vi kommer inte göra något förrän vi har fakta i handen, säger Bodil Frigren Ericsson.

Karlshamns ordförande Stefan Sörensson (L) håller med om att det är mest snack och lite bevis.

– Ja, det är ju inga trevliga saker som det står, men jag har väl samma uppfattning som innan. Ingen har kunnat visa några bevis på att det skulle ha kunnat vara några trakasserier, säger han.

Så du menar att Per-Ola Mattsson (S) och Gertrud Ivarsson (C) ljuger?

– Nej det säger jag inte. Vi gjorde en liten undersökning och vi frågade Per-Ola, men vi fick ingen information. Vi har inte fått fram att något har hänt. Vi har inte kunnat ta ställning till det fullt ut.

Inom kort ska de diskutera inom partiet och med medlemmarna för att se hur Liberalerna går vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anklagelserna mot Emanuel Norén

Mer i ämnet