Polisen: ”Innebär att staten betalar missbruk”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hade länge hört ett rykte om att Blekingeläkaren försåg missbrukare med narkotiska preparat.

Och ett fynd vid en husrannsakan fick polisen att agera.

Det var när en känd missbrukare satt anhållen misstänkt för narkotikabrott som polisen gjorde en husrannsakan i hans bostad. Där hittades ett recept på narkotikaklassade mediciner som var utskrivet av Blekingeläkaren.

Polisen hade en längre tid hört rykten om att läkaren försåg missbrukare med narkotika och reagerade direkt. Polisinspektören Helene Svedberg agerade genom att skriva till Socialstyrelsen, som då var tillsynsmyndighet, och framföra misstankarna.

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

Kan sälja vidare

– Om en läkare skriver ut på det här viset så får missbrukare tillgång till medicin de inte ska ha. De kan också sälja den här medicinen vidare till andra missbrukare och tjäna pengar på det. Ser man det i förlängningen så kommer man då över det här högkostnadsskyddet kan man hämta ut sin medicin gratis och sälja vidare. Det innebär ju att staten betalar missbruket, säger Helene Svedberg.

Och polisen var inte ensamma om att reagera och agera. Under kort tid fick myndigheterna in anmälningar även från landstinget och apotekspersonal om att läkaren missbrukade sin ställning. Anmälningarna från så många olika håll fick Socialstyrelsen till sist att agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

Mer i ämnet