Kvinnan blev lurad att avslöja sin bank-ID-kod. Sedan togs stora lån i hennes namn. Nu åtalas en man för att ha tagit emot pengar från hennes konto. Foto: TT

Kvinna lurades av bankbedragare – man åtalas för penningtvättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan blev uppringd av banken, trodde hon, och gav ut sina bankuppgifter. Sedan togs stora lån i hennes namn utan hennes vetskap. Nu misstänks en man i 20-årsåldern i Karlshamn vara delaktig i bedrägeriet och åtalas för penningstvättsbrott.

Åtalet gäller det som hände efter att kvinnan blivit uppringd av en person, som övertygade henne om att han ringde från hennes bank och behövde förnya hennes bank-ID. Hon gav ut sina uppgifter.

Det hon inte visste, var att stora lån togs hos flera banker, och sattes in på ett nyskapat konto – i kvinnans namn. Hon är nu skyldig kreditbolag 270 000 kronor, till följd av detta. Under utredningen av detta brott, fick polisens utredare upp ögonen för mannen i Karlshamn.

Tog emot överföringar

Nu åtalas mannen, som är i 20-årsåldern, för att han i mars misstänks ha tagit emot överföringar på över 100 000 kronor från kvinnans konto. Han ska enligt åtalet sedan ha köpt valuta för pengarna, skickat vidare belopp och även tagit ut dem i kontanter.

Enligt åklagaren har det haft som syfte att dölja att pengarna kommer från brottslig verksamhet, eller för att föra över pengarna till någon annan.

Mannen är dock inte misstänkt för att vara den som lurade kvinnan att lämna ut sina bankuppgifter. Han nekar till penningtvättsbrott och säger att han har varit hotad av en annan man som han haft en skuld till.

Tar aldrig lån

Kvinnan har i polisutredningen sagt att hon aldrig tar lån, och att hon är ensamstående mamma som arbetar hårt.

-  Om ärendet läggs ner så kommer jag att stå med lånen. Jag känner mig dum för att ha gått på det, jag är annars ingen dum människa. Jag förstår inte hur jag kunde gå på det, säger hon i förhör.

Nu väntar rättegång mot mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.